keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Arkipäiväisyyttä Australiassa

Nyt kun on ollut useamman viikon paikallaan, on meillekin alkanut muodostumaan oma arki ja omat rutiinit. Useamman viikon reissulla matkaamisesta tulee arkea; mitä tekee aina ensimmäisenä kun saapuu uuteen päämäärään, mitkä asiat hoidetaan missäkin järjestyksessä, kuka tiskaa, kuka keittää kahvit, kuka viihdyttää pikkuneitiä, kuka selailee esitteitä ja suunnittelee reittejä..
Se on reissuarkea, kuluttavaa mutta myös erittäin antoisaa.  Siihen arkeen olen itse tottunut matkatessa.
En ole pysähtynyt matkoillani viikkoa pidemmäksi aikaa, vaikka pisimmät matkat ovat olleet kuukauden tai kahden luokkaa.

Australian matkan kokonaisajasta vietämme n. 8 viikkoa paikoillamme. Jäljellä tuosta ajasta on vielä melko tarkkaan kaksi viikkoa. Olemme siis jo päässeet ainakin pintaraapaisun verran kiinni australialaiseen arkeen, ja varsinkin lapsiperhearkeen.

Arkea sanelee ainakin kotiäidin näkökulmasta sama asia kuin Suomessa; sää. Vaikka täällä sää tarkoittaakain enimmäkseen ikuista kesää, se ei suinkaan tarkoita ainaista aurinkoa. Kun meren rannalla sataa, se tarkoittaa yleensä kaatamalla tulevaa kovaa sadetta useamman päivän ajan, kadut lainehtivat ja rannat ja leikkipuistot muuttuvat kuravelliksi. Queenslandin osavaltiossa Australian talvi tarkoittaa sadetta. Melkein joka viiko on satanut muutaman päivän, toisaalta tämän vastapainoksi auringon paistaessa nautimme kuumista ja aurinkoisista päivistä. Lapsen kannalta nämä sadepäivät ovat osoittautuneet hieman haastaviksi. Ulos ei voi mennä, eikä tekemistä tai leluja ole kovinkaan paljon vuokraamassamme asunnossa. Tekemiset rajoittuvat silloin ostoskeskusten leikkipaikkoihin, jotka kylläkin on yleensä tasokkaita. Toinen tekemistä tarjoava asia on sisäleikkipaikat ja täällä niitä on useita. Ja kun ulos ei pääse keinumaan hyvät sisäleikkipaikat ovat olleet korvaamattomia.

Muutenkin täällä on paljon pienille lapsille suunnattuja leikkikerhoja, liikuntatunteja ja erilaisia harrastuskerhoja. Omassa lähiössämme Mermaid Beachilla Vilja voisi ainakin joogata, tanssia, näytellä,  ratsastaa ja tietenkin surffata. Jos oikein haluaisi panostaa, voisi palkata ammattitaitoisen nannyn, jolla todistuksia riittäisi vinopino, samaan "edulliseen" hintaan tietenkin...
Arjessa näkyy paljon Gold Coastin maine lomaresorttina. Teemapuistot, eläintarhat, ravintolat, showt...kaikki on suunnattu lomaileville ihmisille ja tämä näkyy tietenkin hinnoissa. Varsinkin Surfersilla. Me olemme rajoittaneet maksulliset menomme valassafariin, jonka teemme Iitan kanssa ensi maanantaina ja surffauksen opetteluun, jonka Keijo aikoo toteuttaa vielä ennen lähtöä.

Täällä arkirutiineihimme kuuluu ruokahifistely. Joka ikinen päivä marssimme lähellä olevalle hedelmätorille ja ostarille ja iltaisin toteutamme kulinaristisia intohimojamme. Viimeaikoina katkaravut ja jälkiruoka on ollut suosiossa. Itse olen ihastunut täällä saataviin katkarapuihin ja olen opetellut laittamaan niistä mahtavia salaatteja. Iitan yllytyksestä eräänä iltana leivoimme myös Pavlovaa, joka on australialinen tyypillinen jälkiruoka, ja kyllä, täältä kotoisin. Mahdottoman hyvää ja helppoa tehdä. Smoothiet ovat myös olleet pinnalla, muutaman vihersmoothiekokeilun jälkeen perusreseptiksi on muotoutunut jugurttipohjainen hedelmäsmoothie, johon lisätäään aina kourallinen jäitä. Sillä meillä on jääpalakone!! Illalliskokkailujen lisäksi arkeen kuuluvat ehdottomasti aamiainen parvekkeella ja picnic-brunssit rannalla.

Muihin rutiineihin kuuluu tietenkin kotoisa sohvalla löhöily komedioita seuraillen. Iitan kanssa olemme epätoivoisesti yrittäneet herätellä sisäisiä terveysintoilijoitamme. Gold Coastilla kaikki terveyteen ja terveelliseen ja aktiiviseen elämäntapaan liittyvä on kovassa huudossa. Rantabulevardilla on joka päivä legioonittain legginsipukuisia joogeja tai vaihtoehtoisesti rautaa pumppaavia rantaleijonia. Toistaiseksi olemme onnistuneet pitäytymään päivittäisessä lenkkeilyssä ja jumppaamisessa. (Iita on maailman kovin personal trainer, joka ei sanan säiläänsä säästä.). Tosin, arkena puristettu terveysintoilu kostautuu aina viikonloppuisella rennosti ottamisella...

Yksi arkirutiini on tosin toistaiseksi itsellä telakalla, nimittäin ne päiväunet. Kertoo varmaan siitä, että lepoa on yllinkyllin muutenkin :)

Vielä kaksi viikkoa nautimme leppeästä menosta ja sitten suuntaamme kohti Newcastlea, jossa tapaamme Iitan Au-Pair perheen ja sieltä kohti Sydneyta, josta alkaa sitten kotimatka, jota sitäkin jo odotetaan, ainakin välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti